SOME ABBREVIATED NAMES

 


ABBREVIATED NAMES are very important topic for preparing any competitive examination. These are also important for General Knowledge.



 


1.who is known as Father of India?

Ans: Mahatma Gandhi.


2. Who is known as Frontier Gandhi?

Ans: Khan Abdul Ghaffar Khan.



3.Who is known as Fuehrer?

Ans: Adolf Hitler.



4. Who is known as Grand Old Man of Britain?

Ans: Gladstone.


5. Who is known as Grand old man of India?

Ans: Dadabhai Naoroji.


6. Who is known as gurudev?

Ans: Rabindra Nath Tagore.



7. Who is called Lady with the Lamp?

Ans: Florence Nightingale.


8. Who are Lal, Bal ,Pal?

Ans: Lala Lajpat Rai, Bal Gangadhar Tilak and Bipin Chandra Pal.



9. Who is called as lion of Punjab?

Ans: Lala Lajpat Rai.


10.Who i known as Little Corporal?

Ans: Napoleon.


11.Who is known as Man of Iron?

Ans: Sardar Patel.


12.Who is known as Man of Masses?

Ans: Kamaraj.


13. Who is called Man of Peace?

Ans: Lal Bahadur Shatri.


14. Who is called as Mahatma?

Ans: M.K. Gandhi.


15. Who is known as Maid of Orleans?

Ans: Joan of Are.


16. Who is called as Mark Twain?

Ans: Samuel Clemens.


17. Who is called as Netaji?

Ans: Subhash Chandra Bose.


18. Who is called as Nightingale of India?

Ans: Sarojini Naidu.



19.Who is called Punjab Kesari?

Ans: Lala Lajpat Rai.


20. Who is called Strong Man of India?

Ans: Sardar Patel.


21. Who is called as Lokmanya?

Ans: Bal Gangadhar Tilak.


22. Who is known as Lok Nayak?

Ans: Jayaprakash Narayan.



23. Who is known as Man of Blood and Iron?

Ans: Bimarck.

Comments