(UPSC previous year questions)OBJECTIVE TYPE QUESTIONS ON INDIAN NATIONAL MOVEMENT

 


1) The radical wing of the Congress Party with Jawaharlal Nehru as one of its main leaders , founded the Independence for India League in opposition to:

a) the Finance Commission

b) the National Development Council

c) Nehru Report

d) the Constitution of India

Ans: c) Nehru Report.


2) Which one of the following was an emigre communist journal of M N Roy?

a) Kishan Sabha 

b) The Worker 

c) Vanguard 

d) Anushilan 

Ans: Vanguard. 


3. What is the correct sequence of the following events?

1. The Lucknow Pact 

2. The Introduction on Dyarchy 

3. The Rowlatt Act 

4. The Partition of Bengal

Codes:

a) 1,3,2,4.                        b) 4,1,3,2

c) 1,2,3,4.                          d) 4,3,2,1 

Ans: b) 4,1,3,2


4) The Barrah dacoity was the first major venture of the revolutionary terrorists of the freedom movement in:

a) Bombay - Karnataka.

b) Punjab

c) East Bengal

d) Wardha 

Ans: c) East Bengal


5) In 1930, Mahatma Gandhi started Civil Disobedience Movement from:

a) Sevagram 

b) Dandi 

c) Sabarmati 

d) Wardha 

Ans: c) Sabarmati.


6) Which of the following pairs is not correctly matched?

a) Jamnalal Bajaj  - Satyagraha Ashram at Wardha.

b) Dadabhai Naoroji  - Bombay Association

c) Lala Lajpat Rai  -  National School at Lahore 

d) Bal Gangadhar Tilak - Satya Shodhak Sabha.

Ans: d) Bal Gangadhar Tilak - Satya Shodhak Sabha.


7) The Sarabandi  ( no tax) campaign of 1922 was led by 

a) Bhagat Singh

b) Chittaranjan Das 

c) Rajaguru 

d) Vallabhbhai Patel 

Ans: Vallabhbhai Patel. 


8) Which one of the following first mooted the idea of a constituent assembly to frame a constitution for India?

a) Swaraj party in 1934.

b) Congress Party in 1936.

c) Muslims League in 1942

d) All Parties Conference in 1946.

Ans: Swaraj Party in 1934.











Comments